ETERINIAI ALIEJAI. Kas tai, kokia jų nauda bei panaudojimo būdai?

ETERINIAI ALIEJAI. Kas tai, kokia jų nauda bei panaudojimo būdai?

ETERINIAI ALIEJAI - labai koncentruoti kvapūs ir lakūs vaistinių, aromatinių augalų ekstraktai, išgaunami distiliavimo, ekstrahavimo būdu iš žiedynų, lapų, šakelių, šaknų, sėklų, medienos, dervos/sakų arba spaudimo būdu - iš citrusinių vaisių žievių.

Būtent dėl eterinių aliejų augalai kvepia, turi mums pažįstamą kvapą (ir skonį). Eterinius aliejus gaminasi nemaža dalis augalų, daugiausia apsaugai, saugodami save nuo nepageidaujamų mikrobų, parazitų, žolėdžių vabzdžių ir gyvūnų; arba siekdami pratęsti savo rūšį, pvz. - vabzdžių apdulkintojų priviliojimui kvapu.

 

KUO NAUDINGI ETERINIAI ALIEJAI?

Iš augalų išgauti eteriniai aliejai ne tik nuostabiai kvepia, bet ir nuo seno vertinami dėl aromaterapinio poveikio.

AROMATERAPIJA - menas ir mokslas, panaudojant iš augalų išgautus eterinius aliejus kūno, proto ir sielos harmonizavimui.

Pasaulis pilnas nuostabių aromatų, o kvapų pagalba galime pakylėti nuotaiką, sušildyti jausmus, pagerinti savijautą.

Eteriniai aliejai į organizmą patenka per odą, kvėpavimo takus ir gleivines, suteikdami terapinį poveikį.

Net silpniausias kvapas gali pažadinti mumyse prisiminimus, pakeisti nuotaiką, sustiprinti imunitetą, padėti kovoti su įvairiomis ligomis namų sąlygomis.

Pakanka į kvapų difuzorių įlašinti 3-5 lašus jūsų mėgstamo eterinio aliejaus ir aromatas pasklis po visą patalpą.

Eterinių aliejų garinimas ore pasižymi ne tik emocijas gerinančiu, bet ir antivirusiniu, antibakteriniu, dezinfekuojančiu, priešuždegiminiu, antistresiniu poveikiu bei stiprina imunitetą.

Vidutinio dydžio patalpoje garinant eterinius aliejus per 3-4 valandas žūsta 70% ore gyvenančių patologinių mikroorganizmų.

Mes visi esame individualūs ir skirtingai reaguojame į kvapus. Eteriniai aliejai veikia mūsų emocijas ir nervų sistemą, pasižymi bioreguliuojančiu poveikiu, todėl jų aromatas atpalaiduoja stresą, sukuria džiaugsmingą nuotaiką, įtakoja žmonių gerbuvio jausmą, gerina tarpusavio santykius, sukuria malonią atmosferą, sušildo jausmus.

Eteriniai aliejai – gamtos sukurti stebuklai, padės jums sukurti magiškos, stebuklingos pasakos atmosferą jūsų namuose.


PANAUDOJIMO BŪDAI:

• lašinti ant garintuvo, uostuko, servetėlės ar tiesiog rūbo rankovės ir uostyti/inhaliuoti.

• naudoti aromatinėje lempoje, difuzoriuose, aliejaus degikliuose; tai dažniausias būdas patalpų oro valymui ir/ar kvėpavimui.

aromaterapinėje vonioje: 6-10 et. aliejaus lašų sumaišykite stiklinėje riebaus pieno, grietinėlės ar druskos (~250g) ir gerai įmaišykite į vonios vandenį. Vanduo turi būti šiltas, nekarštas, 38-39C. Be to, nelašinkite aliejų tiesiai į pilną vonią, nes eterinis aliejus plūduriuos paviršiuje netirpdamas, sudarydamas plėvelę ir gali dirginti odą. Beje, galite įsigyti jau pagamintų druskų voniai.

• duše: 5 lašus et. aliejaus užlašinkite ant dušo kabinos grindų. Arba užberkite šaukštą aromaterapinių druskų mišinio. Nuo šilumos kylantys kvapūs garai pasieks nosį, suteiks energijos, žvalumo ir padės išsivalyti kvėpavimo takams.

• (savi)masaže, tiksliau masažiniuose mišiniuose - suteiks palaimos būseną! Dėl masažų, eteriniai aliejai yra įmaišomi į bazinį kosmetinį aliejų: dažniausiai kokosų, migdolų, vynuogių kauliukų, makadamijų, argano arba simondsijų (jojobos). Koncentracijos priklauso nuo masažo rušies, masažuojamo ploto bei procedūrų dažnio. Masažinį aliejų galima pasiruošti patiems arba įsigyti jau pagamintą masažinį aliejų.

• naudokite eterinius kvepalų gamybai arba naudokite jau pagamintus aromaterapinius et. aliejų mišinius, krautuvėlėje galite rasite aromaterapinius roll’iukus, kurie gali tapti kasdieniai subtilaus aromato kvepalai!

• įmaišykite et. aliejus į veido ar kūno kremus, kaukes. Pvz.: arbatmedis puiki priemonė odos priežiūrai, naudojamas gydyti spuogus, veikia priešuždegimiškai, padeda palaikyti sveiką galvos odos būklę bei atsikratyti pleiskanų; rozmarinas gerina plaukų šaknų mitybą ir kraujotaką, todėl tinkamas slenkantiems plaukams; greipfrutas nepakeičiamas norintiems turėti stangrią ir švytinčią veido bei kūno odą; sandalmedis naudingas odos priežiūrai, jis gali sumažinti niežulį ir odos uždegimus, itin tinka brandžiai, drėgmę praradusiai odai. Šis eterinis pasižymi tonizuojančiomis, minkštinamosiomis ir drėkinančiomis savybėmis. Teigiamai veikia randuotą, sausą, egzemos pažeistą odą. Tinka strijų profilaktikai nėštumo metu.

PATARIMAI PRADEDANTIESIEMS:

• saugiausias et. aliejų naudojimo būdas - garinimas ultragarso garintuvuose ir inhaliacijos;

• ant odos nenaudokite daugiau nei 1% eterinių aliejų (6 lašai į 30ml aliejaus);

• et. aliejai nenaudojami į vidų ir tiesiogiai ant gleivinių (gali būti naudojami tik paskyrus specialistui ir tuo atveju, kai et. aliejai pagal gamintoją yra leidžiami naudoti į vidų). Tikrautuvėlės eterinių aliejų nenaudoti tiesiogiai į vidų.

• et. aliejų nenaudokite akių zonoje, jautriose kūno vietose, ausų landoje.

• prieš naudojant et. aliejus ant odos galite atlikti odos lopo testą - nedidelis kiekis priemonės užtepamas ant odos (vidiniame alkūnės linkyje) stebima ar nedirgina odos, nesukelia niežulio, skausmo, paraudimo.

• eterinius aliejus laikykite atokiau nuo gyvūnų bei mažamečių vaikų*.

* vaikams iki 3 mėn. nerekomenduoja naudoti et. aliejų inhaliacijoms nebent pasitarus su specialistais.

 

Čia pasidalinome tik bendrine informacija apie eterinius aliejus.

Linkime atrasti sau maloniausius kvapus, aromaterapijos metodus bei juos pritaikius patirti gilų atsipalaidavimą bei palaimos jausmą su šiais gamtos gėriais - eteriniais aliejais!

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.