MATCHA - tai smulkiai sumalti žaliosios arbatos milteliai, specialiai apdoroti iš pavėsyje užaugintų arbatos miltelių, vengiant tiesioginių saulės spindulių, taip skatinant didesnį chlorofilo kiekio susidarymą. O būtent ceremoninei, "premium" klasės matchai atrenkami tik patys geriausi ir minkščiausi lapeliai, kurie vėliau yra sumalami iki ryškiai žalių miltelių.
Žalioji arbata bei jos istorija jau labai seniai buvo vertinama Kinijoje, o iš garais paruoštų džiovintų arbatos lapelių, miltelių pavidalo arbatos gaminimo būdas, išpopuliarėjo XII amžiuje. Tokią ypatingą arbatos rūšį atrado budistų vienuolis ir atvežę į Japoniją, kadangi jis pastebėjo, kad dėka šios arbatos pagerėjo jo zen meditacijos praktikos, atsirado ramaus budrumo būsena. Tad nuo to laiko, matcha arbatos gėrimas yra viena iš ceremonijų, ritualų Japonijoje, o dabar ir visame pasaulyje.

- ANTIOKSIDANTŲ GAUSA. Antioksidantai yra grožio, sveikatos ir jaunystės paslaptis. Antioksidantai padeda kovoti su laisvųjų radikalų sukeltu oksidaciniu stresu, kuris gali pažeisti ląsteles ir prisidėti prie senėjimo bei įvairių ligų vystymosi. Matchoje yra keletas ypatingų antioksidantų: katekinai ir polifenoliai. Šie antioksidantai padeda mažinti uždegiminius procesus, kovoja su laisvaisiais radikalais bei su senėjimo procesais, stiprina širdį ir kraujagysles, gali užkirsti kelią demencijai, onkologiniams susirgimams, padeda valdyti cukraus kiekį kraujyje, taip pat, palaiko bendrą organizmo sveikatą ir energiją.
- NAUDA ODAI. Matcha arbatos milteliai dėl didelio chlorofilo kiekio detoksikuoja organizmą, kas padeda kovoti su poromis ir turėti švaresnę odą. Taip pat, dėl antioksidantų, vitaminų ir priešuždegiminių savybių, matcha gerina odos būklę, mažindama uždegimus ir taip padėdama kovoti su hormoniniais spuogais, paraudimais ar odos senėjimu. Tad taip ji prisideda prie odos sveikatos bei padeda mums puoselėti gražią ir švytinčią odą!
- MATCHA NAUDINGA BURNOS SVEIKATAI. Didelis antioksidanto katekino kiekis matchoje pasižymi antibakteriniu poveikiu, gali sumažinti apnašų atsiradimą, palengvina dantenų ligų simptomus, be to, ji nedažo dantų lyginant su kava.
- STIPRINA KONCENTRACIJĄ IR SMEGENŲ VEIKLĄ. Matcha turi unikalią amino rūgštį – L-theaniną, kuri padeda sušvelninti kofeino poveikį ir užtikrina ilgalaikę energiją bei koncentraciją. Tai leidžia išlikti budriems, tačiau ir ramiems, išvengti nervingumo ir trumpo energijos "kritimo", kuris dažnai būna po kavos. Be to, ilgalaikėj perspektyvoj geriant matchą, galite pastebėti, jog miegas tampa geresnis, rytais jaučiatės žvalesni, ramesni.
- DETOKSIKUOJA ORGANIZMĄ. Matcha turi daug chlorofilo, kuris padeda išvalyti organizmą nuo toksinų, sunkiųjų metalų ir kitų kenksmingų medžiagų. Tai gali padėti pagerinti bendrą sveikatos būklę, stiprinti imunitetą bei gerinti Jūsų išvaizdą.
- MATCHA NESUKELIA PRIKLAUSOMYBĖS. Reguliariai geriant kavą, galime greitai prie jos priprasti, o nusprendę jos neišgerti imame jausti nemalonius simptomus, kaip prasta nuotaika, galvos skausmai, nuovargis ir sumažėjęs produktyvumas. Geriant matcha arbatą, kūnas netampa priklausomas nuo jos ingredientų. Nors matcha arbatą visiškai saugu gerti kasdien, tačiau galite padaryti pertrauką be jokio šalutinio poveikio ar abstinencijos simptomų.
- MAŽIAU KOFEINO NEI KAVOJE IR ŠVELNESNIS POVEIKIS. Vidutiniškai matcha puodelyje yra apie 70 mg kofeino, kai tuo tarpu kavos puodelyje yra 100-140 mg kofeino. Geriant kavą mūsų organizmas patiria staigų energijos pliūpsnį, tarsi šoką, o matcha arbata veikia švelniai ir tolygiai. Įdomus faktas, nors ir kavoje daugiau kofeino, tačiau geriant matchą, budrumą ir energingumą jaučiame kur kas ilgiau.
Dažnai žmonės atranda matchą, norėdami sumažinti įprotį gerti kavą, nes dažnas kavos vartojimas sukelia priklausomybę, o nustojus ją vartoti pasireiškia tokie simptomai, kaip galvos skausmas, nerimas ar produktyvumo sumažėjimas, tad ieško alternatyvos, ir pabando į kasdienybę įtraukti Matchą arbatą.
Kava, taip pat, turi naudingų savybių, yra skani ir malonus dienos ritualas, tačiau svarbiausia išlaikyti saiką, ir netapti nuo jos priklausomiems.
Štai palyginome matchą su kava:
KAIP RUOŠTI MATCHĄ ŽALIĄJĄ ARBATĄ?
- Į puodelį įberkite prasijotus 1/2 ar 2 a.š. Matchos miltelių.
- Užpilkite karštu vandeniu ~100ml, bet ne verdančiu (70-80C).
- Suplakite (plakite pieno plakikliu ar bambukine šluotele).
- Suplakus, dar galite įpilti 100ml vandens ar augalinio pieno. Arbatą galite gardinti medumi, cinamonu ar uogomis. Mėgaukitės susikurtu matchos ritualu bei jos skoniu ir privalumais!
Norint patirti tikrą matchos naudą ir skonį, rekomenduojame rinktis tik kokybišką matchą, dažniausiai aukšta kokybe pasižymi būtent ceremoninė matcha. Ją galite išbandyti TIKRAutuvėlėje. <3