"Gyventi širdimi" marškinėliai

Kodėl renkamės organinę medvilnę?

Tikriausiai daugeliui žodis “organiškas” asocijuojasi su tuo, kas nekenkia sveikatai bei yra draugiška aplinkai. Tik galbūt ne kiekvienas tiksliai žinome, “o kas yra ekologiška medvilnė?” ; “kodėl verta rinktis organiškus drabužius?” bei “kaip juos atpažinti?”. Tad į visus šiuos klausimus atsakome Jums šiame įraše, kad vaizdas apie organinę medvilnę būtų kur kas aiškesnis!
 
 
Visų pirma pradėkime nuo to, O KAS YRA EKOLOGIŠKA MEDVILNĖ?
Ekologiška medvilnė yra auginama natūraliai. Ją auginant: sunaudojamas mažesnis kiekis vandens, energijos bei išmetama mažiau anglies lyginant su įprasta medvilne. Šios medvilnės auginimui nenaudojami pesticidai, ji renkama rankomis, jai nenaudojami balikliai, be to, jau yra auginama ir žalios bei rudos spalvos medvilnė, tad jos nebereikia dažyti.
 
 
KODĖL VERTA RINKTIS EKOLOGIŠKOS MEDVILNĖS DRABUŽIUS?
Vis daugiau dėmesio skiriame savo sveikatai palaikyti, todėl renkamės kokybiškesnius maisto produktus, draugiškesnes aplinkai namų apyvokos prekes. O kaip su audiniais, kuriuos vilkime? Juk drabužiai liečia mūsų kūną visą gyvenimą. Tad žvilgtelėkime, kuo ypatingi ekologiški audiniai ir, kodėl verta juos rinktis?
Tokie drabužiai gerai sugeria drėgmę, leidžia kūnui kvėpuoti, nesielektrina. Jie itin tinka kūdikiams,  jautrios odos žmonėms, turintiems alergijų. Beje, kaip jau minėjome anksčiau, ekologiškiems audiniams apdoroti nenaudojami kenksmingi chemikalai, kurie yra pavojingi gamtai, žmogui ir eko sistemoms.
 
 
KAIP ATPAŽINTI DRABUŽIUS?
Šiuo metu pasaulyje naudojamos specialios ekologiškų ar aplinkai „draugiškesnių“ produktų ženklinimo sistemos, kurios padeda pirkėjams atpažinti gaminius, mažiausiai kenkiančius gamtai ir sveikatai. Svarbu žinoti, kad ant ekologiškos tekstilės gaminio specialaus ženklelio gali ir nebūti, tačiau gali būti parašyta: „100 proc. ekologiška medvilnė“. Tokiais užrašais galima pasitikėti. Jei neturėtų sertifikato, pagal galiojančius ES įstatymus gamintojai negalėtų vartoti žodžio „ekologiška“ (ang. organic).
Panagrinėkime plačiau mūsų krautuvėlėje siūlomų organinių drabužių etiketes.
  
 
GOTS
(Global Organic Textile Standart, liet. tarptautinis ekologiškos tekstilės standartas) tikslas yra būti patikimu šaltiniu vartotojams, kurie ieško tekstilės medžiagų, pagamintų ekologiškai ir socialiai atsakingu būdu. Ši tekstilė ne tik nėra apdorota kenksmingais chemikalais, bet ir jos gamybos procesas nekenkia aplinkai ar bendruomenėms, kuriose ji gaminama. Šis universalus standartas užtikrina, kad gamyboje NUO pluošto auginimo IKI galutinio produkto nenaudojamos kenksmingos ar toksiškos cheminės medžiagos, sukeliančios vėžį, apsigimimus ir kitas rimtas ligas. Standartas netgi tiria atliekų ir nuotekų šalinimą. Griežtos gairės turi atitikti ir darbo sąlygas: Įmonės privalo užtikrinti saugią higienišką aplinką, tinkamą užmokestį, tinkamas darbo valandas ir jokio vaikų išnaudojimo darbui. Visais perdirbimo etapais organinių pluoštų gaminiai turi būti atskirti nuo neorganinio pluošto produktų ir juose neturi būti įvairių cheminių medžiagų, tokių kaip chloro baliklis ir žinomų toksiškų medžiagų, pvz. sunkiųjų metalų ir azodažiklių.
Norint gaminį sertifikuoti GOTS sertifikatu, jis turi būti pagamintas iš ne mažiau kaip 70% (ženklinama “made with organic”) arba ne mažiau 95% (ženklinama „Organic“) ekologiškų pluoštų.
 GOTS
 
 
OCS
(Organic Content Standart, liet. ekologinio turinio standartas) taikomas visiems ne maisto produktams, kurių sudėtyje yra 95–100 proc. organinių medžiagų. Jis patikrina organinės medžiagos kiekį galutiniame produkte ir seka medžiagos kelią nuo ten kur pagaminama iki ten, kur yra parduodama. Standartas tikrina ir vertina gaminio, kuriame yra ne mažiau kaip 95 proc. ekologiškų medžiagų apdorojimą, gamybą, pakavimą, ženklinimą, prekybą ir platinimą.
 
OCS
 
 
PRIEŽIŪRA
Kalbant apie ekologiškus drabužius, būtų svarbu priminti ir apie ekologišką jų priežiūrą. Skalbimo priemones taip pat rekomenduojame rinktis pagamintas iš sveikatai nepavojingų medžiagų.
Skaitykite etiketes ir venkite produktų, kuriuos gaminant naudojamos šios itin kenksmingos medžiagos:
terpentinas, eteriai ir esteriai; chloro junginiai; lakieji organiniai junginiai; nitrobenzenas; formaldehidas; alkilfenoletoksilatai, amonio druskos; kvapai, triklozanas; fenoliai; natrio hipochloritas; kalio hidroksidas; perchloretilenas; natrio hidrosulfatas.
Ekoženklais „Gėlė“, „Gulbė“, „Mėlynasis angelas“, „Vandens lelija“ žymimi namų valymo gaminiai yra saugūs ir nekenkia sveikatai.
 
Džiaugiamės galėdami būti vienu žingsiu arčiau tvaresnės aplinkos link!
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.